Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit 2.09 - Forca, pesha dhe graviteti në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një anije kozmike udhëton nga Toka në Mars, afër sipërfaqes së të cilës intensiteti i fushës gravitacionale është 3.7 N/kg. Anija po transporton një sondë, e cila ka një masë prej 100 kg, kur ajo matet në Tokë.

  1. Sa është pesha e sondës në Tokë?
  2. Sa është masa e sondës në hapësirën kozmike?
  3. Sa është masa e sondës në Mars?
  4. Sa është pesha e sondës në Mars?
  5. Kur sonda është duke rënë afër sipërfaqes së Marsit, sa është nxitimi i saj?