Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 3

Zgjidhja e ushtrimit 3 të mësimit 3.01 - Forcat dhe efektet rrotulluese në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Më poshtë, një person është duke u munduar të vendosë në ekuilibër një dërrasë me anën e gurëve. Dërrasa ka një peshë të papërfillshme.

  1. Llogaritni momentin e forcës prej 4 N rreth pikës O.
  2. Llogaritni momentin e forcës prej 6 N rreth pikës O.
  3. A do të jetë në ekuilibër dërrasa? Në qoftë se jo, në cilën anë do të anojë dërrasa?
  4. Cila është forca shtesë që duhet ushtruar te pika P për të ekuilibruar dërrasën?
  5. Në cilin drejtim duhet ushtruar forca në pikën P?