Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 6

Zgjidhja e ushtrimit 6 të mësimit 3.08 - Trysnia e ajrit në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Dendësia e merkurit është 13590 kg/m3^3, dendësia e ujit është 1000 kg/m3^3 dhe g është 9.81 N/kg.

  1. Sa është trysnia (në Pa) në fund të kolonës së ujit 1 m të lartë?
  2. Në qoftë se barometri është i ndërtuar duke përdorur ujë në vend të merkurit dhe një tub me gjatësi shumë të madhe, sa e lartë është kolona e ujit kur trysnia atmosferike është 1 atm (760 mm shtyllë zhive).