Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit 3.09 - Trysnia dhe vëllimi i gazit në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një balonë përmban 6 m3^3 helium në trysni 100 kPa. Kur balona ngrihet përmes atmosferës, trysnia bie dhe balona zgjerohet. Duke supozuar se temperatura nuk ndryshon, sa është vëllimi i balonës kur trysnia bie në:

  1. 50 kPa?
  2. 40 kPa?