Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 1

Zgjidhja e ushtrimit 1 të mësimit 3.10 - Problema për trysninë në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një rezervuar drejtkëndësh, me një bazë me sipërfaqje prej 5 m2^2, është mbushur me ujë deri në një thellësi 2 m. Në qoftë se dendësia e ujit është 1000 kg/m3^3 dhe g është 10 N/kg:

  1. Sa është trysnia e ushtruar mbi fundin e rezervuarit si pasojë e ujit?
  2. Sa është forca e ushtruar nga uji mbi bazën e rezervuarit?
  3. Si do t'i përgjigjeni pyetjeve a dhe b në qoftë se sipërfaqja e bazës do të përgjysmohej?