Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 4

Zgjidhja e ushtrimit 4 të mësimit 4.03 - Llogaritja e energjisë potenciale gravitacionale dhe e energjisë kinetike në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një top e ka masën 0.5 kg. Duke rënë nga maja e një shkëmbi, topi godet sipërfaqen e detit poshtë tij me shpejtësi 10 m/s.

  1. Sa është energjia kinetike e topit kur ai është duke goditur sipërfaqen e detit?
  2. Sa ishte energjia potenciale gravitacionale e topit përpara se ai të fillonte rënien?
  3. Nga cila lartësi ka rënë topi?
  4. Një gur me masë 1 kg gjithashtu godet sipërfaqen e detit me shpejtësi 10 m/s. Përsëriteni hapat a, b, dhe c të përmendura më sipër për të gjetur lartësinë nga e cila ka rënë guri.