Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 1

Zgjidhja e ushtrimit 1 të mësimit 5.03 - Temperatura (2) në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Termometri në të djathtë ka pikat e ngrirjes dhe vlimit të ujit të shënuar mbi të.

a) Në shkallën Celsius, sa është temperatura e:

  1. Ngrirjes së ujit.
  2. Avullimit të ujit.

b) Sa është leximi i temperaturës në °\degreeC, në qoftë se fundi i "fijes" është te:

  1. pika A
  2. pika B
  3. pika C

c) Shpjegoni pse leximi në pikën C nuk do të jetë i mundur në qoftë se përdoret një termometër me merkur?