Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 1

Zgjidhja e ushtrimit 1 të mësimit 6.01 - Valët tërthore dhe gjatësore në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Valët e treguara në diagramin A përhapen nëpër një mjedis ujor.

  1. Çfarë lloj valësh janë ato: tërthore apo gjatësore?
  2. Cila është gjatësia e këtyre valëve?
  3. Cila është amplituda e këtyre valëve?
  4. Në qoftë se dy valë kalojnë flamurin çdo sekondë, sa është: i) frekuenca ii) perioda?
  5. Të përdoret ekuacioni i valës për të llogaritur shpejtësinë e valës në diagramin A.
  6. Sa është gjatësia e valës në diagramin B të dhënë më poshtë?
  7. Në qoftë se valët e treguara në diagramin B kanë të njejtën shpejtësi me ato të treguara në diagramin A, sa është frekuenca e tyre?