Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 12

Zgjidhja e ushtrimit 12 të mësimit Pyetje shtesë 2 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Në diagramin e mëposhtëm, një person rrotullon një sferë të varur në fund të një cope peri.

  1. Si emërtohet forca që nevojitet për të lëvizur sferën nëpër trajektore rrethore?
  2. Kopjoni dhe plotësoni diagramin, duke treguar ku do të shkojë sfera në qoftë se fija këputet aty ku sfera gjendet në pikën X.
  3. Lëvizja e planeteve rreth Diellit kryhet nëpër orbita afërsisht rrethore. Cila forcë siguron një lëvizje të tillë të planeteve.