Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit Pyetje shtesë 2 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Diagrami i mëposhtëm tregon disa nga forcat që veprojnë në një makinë me masë 800 kg.

a) Gjeni vlerën e forcës së përgjithshme të fërkimit, kur makina udhëton me shpejtësi konstante.

b) Forca lëvizëse rritet deri në 3200 N.

  1. Gjeni forcën rezultante që ushtrohet mbi makinë në këtë çast.
  2. Shënoni, me fjalë, ekuacionin që lidh masën, forcën dhe nxitimin.
  3. Llogaritni nxitimin fillestar të makinës.

c) Shpjegoni pse makina do të arrijë në një vlerë më të madhe të shpejtësisë konstante.