Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 8

Zgjidhja e ushtrimit 8 të mësimit Pyetje shtesë 2 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Kjo pyetje është rreth FORCËS dhe NXITIMIT. Një shofer, i cili nget një makinë në një vijë të drejtë me shpejtësi 20 m/s, shtyp frenat e makinës. Makina ngadalëson me një nxitim konstant prej 5 m/s2^2.

  1. Sa kohë i duhet makinës për të ndaluar?
  2. Cila është forca që ngadalëson makinën?
  3. Ku ushtrohet kjo forcë?
  4. Masa e makinës është 600 kg. Sa është madhësia e forcës që ngadalëson makinën?