Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 3

Zgjidhja e ushtrimit 3 të mësimit Pyetje shtesë 3 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një kambanë zhytëse, siç është treguar më poshtë, përmban ajër të mbyllur brenda saj me një trysni sa trysnia e ujit që ndodhet jashtë saj. Në sipfaqe të ujit, trysnia e ajrit është 100 kPa. Kur kambana zhytet në ujë, trysnia e ushtruar mbi të rritet me 100 kPa për çdo 10 m thellësi.

  1. Sa është trysnia e ushtruar mbi një zhytës, që ndodhet brenda kambanës, në thellësitë 0 m, 10 m, 20 m dhe 30 m?
  2. Në sipfaqje, kambana përmban 6 m3^3 ajër. Në qoftë se kambana zhytet në një thellësi prej 20 m dhe të mos pompohet më shumë ajër në të, sa do të jetë vëllimi i ajrit brenda në kambanë? (Supozohet se nuk kemi ndryshim të temperaturës së ajrit.)