Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 4

Zgjidhja e ushtrimit 4 të mësimit Pyetje shtesë 3 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Në figurën më poshtë jepet një karrocë dorë bosh që peshon 80 N. Punëtori i ngre dorezat e karrocës, duke ushtruar një forcë prej 20 N për t'i mbajtur ato horizontalisht. Pika e shënuar me shkronjën MM është qendra e masës së karrocës.

  1. Kopjoni figurën dhe vizatoni me shigjeta dy forcat e tjera vertikale që ushtrohen mbi karrocën e dorës.
  2. Përcaktoni: i) Momentin e forcës prej 20 N që ushtrohet në lidhjen me pikën AA. ii) Distancën midis pikave AA dhe MM.