Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Pyetje shtesë 3 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një frekuentues amator i palestrës është duke u munduar që të forcojë muskujt e pulpës. Ai përdor makinën e ushtrimeve të dhënë më poshtë. Thembrat e tij zbatojnë një forcë mbi shufrën e përkulur. Në këtë mënyrë ngrihen pesha të rënda.

  1. Qendra e masës së peshave është të pika CC. Vizatoni figurën për të treguar ku dhe në cilin drejtim forca e gravitetit vepron mbi peshat. Shënojeni këtë forcë me WW.
  2. Shufra e hollë e çelikut është e përkulur. Përse personi ndiehet më rehat kur ngre peshat?
  3. Thembrat shtyjnë kundrejt shufrës së përkulur me një forcë FF dhe shkaktojnë një efekt rrotullues rreth boshtit. Llogaritni vlerën e forcës FF kur peshat janë në pozicionin e treguar në diagram. Tregoni mënyrën e llogaritjes.
  4. Përse bëhet më e vështirë për të ngritur peshat kur ato zhvendosen në të djathtë?