Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit Pyetje shtesë 4 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një çekiç, që bie me forcë, është përdorur për të ngulur në tokë një shtyllë bosh prej çeliku. Çekiçi është futur brënda shtyllës dhe mbahet nga një vinç. Vinç ngre çekiçin dhe më pas e lëshon atë dhe ai bie mbi bazën e poshtme të shtyllës. Çekiçi ka një masë prej 1800 kg. Shpejtësia e tij është 5 m/s para se ai të godasë shtyllën.

  1. Llogaritni energjinë kinetike të çekiçit para se ai të godasë shtyllën.
  2. Sa është energjia potenciale që humbet çekiçi kur ai bie? Supozoni se ai kryen rënie të lirë.
  3. Llogaritni distancën e kryer nga çekiçi. (Supozoni g = 10 N/kg)