Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 1

Zgjidhja e ushtrimit 1 të mësimit Pyetje shtesë 6 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Drini dhe Sara janë duke luajtur me top në park. Fatkeqësisht, topi bie në mesin e një pellgu me ujë dhe nuk mund të arrihet nga ta. Drini mendon se duke goditur ujin me një shkop do të transmetohen valë, të cilat do të shtyjnë topin në anën tjetër të pellgut.

  1. Cilët janë dy prej termave në vijim që përshkruajnë më mirë valët që krijohen mbi sipërfaqen e ujit?
  2. Drini godet rregullisht sipërfaqen e ujit, kështu që valët përhapen për tek topi dhe përtej tij. i) Çfarë ndodh me topin? ii) Drini gjuan një shkop që godet topin në pikë P. Sara pati sukses në lëvizjen e topit përgjatë pellgut. Drini jo. Shpjegoni pse.
  3. i) Drini godet rregullisht sipërfaqen e ujit me një shkop 20 herë në 10 sekonda. Llogaritni frekuencën e valëve. ii) Valët përhapen përgjatë pellgut me një shpejtësi prej 0.5 m/s. Llogaritni gjatësinë e valës.