Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit Pyetje shtesë 6 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

  1. Në figurën e mëposhtme janë dhënë valët e krijuara në një rezervuar të cekët, të cilat lëvizin me një shpejtësi 0.08 m/s, në të majtë. Sa kohë i duhet valës për t'u kthyer te pozicioni XY, po kur drejtimi i lëvizjes së saj është djathtas?
  2. Një njeri është duke prerë një pemë me sëpatë. Ai dëgjon jehonën e goditjes së sëpatës pas 1.6 sekondave. i) Çfarë lloji i pengesës mund ta ketë shkaktuar jehonën? ii) Shpejtësia e zërit është 330 m/s. Sa larg ndodhet pema nga pengesa?
  3. Cili është dallimi midis natyrës së valës zanore në b dhe valës së ujit në a?