Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Pyetje shtesë 6 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Valët e ultratingujve janë valë gjatësorë me frekuencë të lartë. Rrezet X janë valë tërthorë me frekuencë të lartë.

  1. Shpjegoni ndryshimin midis valëve tërthore dhe valëve gjatësore.
  2. Diagrami në vijim tregon një sondë zanore, që përdoret për të përftuar imazhet e bebit në barkun e nënës. Jepni dy arsye përse përdoren ultratingujt dhe jo rrezet X për të kryer këtë ekzaminim.
  3. Përshkruani një përdorim industrial të ultratingujve.