Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 10

Zgjidhja e ushtrimit 10 të mësimit Pyetje shtesë 7 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Figura e dhënë më sipër tregon zonat kryesore të spektrit elektromagnetik. Shifrat tregojnë frekuencat e valëve të matura me hertz (Hz).

a) Emërtoni zonat:

  1. A
  2. B

b)

  1. Përshkruani, me fjalë, ekuacionin që lidh shpejtësinë, gjatësinë e valës dhe frekuencën.
  2. Llogaritni frekuencën e rrezatimit me një gjatësi vale 0.001 m (103^{-3} m), duke ditur se të gjitha valët elektromagnetike përhapen me një shpejtësi prej 300000 km/s (3 ×\times 108^8 m/s) në hapësirë.
  3. Gjeni se cilës pjesë të spektrit elektromagnetik i përket rrezatimi i dhënë te pika ii.

c) Shpjegoni si dhe pse mikrovalët mund të shkaktojnë dëmtime ose edhe mund të vrasin qëliza të gjalla.