Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit Pyetje shtesë 7 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Në figurën e mësipërme, një objekt (sferë e vogël) vendoset përpara një pasqyre të sheshtë.

  1. Kopjoni figurën. Shënoni pozicionin e shëmbëllimit.
  2. Te figura që vizatuat, vizatoni një rreze të vetme drite që emetohet nga objekti, pasqyrohet nga pasqyra dhe shkon te syri i vrojtuesit. Në paraqitje të përfshihet edhe një vijë e ndërprerë, për të treguar se nga ku duket se vjen rrezja e dritës për te syri i njeriut.
  3. Një objekt ndodhet në një distancë 10 cm nga pasqyra e sheshtë. Sa është largësia e objektit nga shëmbëllimi i tij.
  4. Në qoftë se objekti zhvendoset 1 cm më afër pasqyrës, sa është largësia e tij nga shëmbëllimi?