Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 10.11

Zgjidhja e ushtrimit 10.11 të mësimit Kapitulli 10 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

Një enë përmban 1kg ujë në temperaturën 20°\degreeC. Një nxënës nxeh një bllok alumini deri në 100°\degreeC dhe pastaj e hedh atë në ujë. Pas njëfarë kohe, uji dhe blloku mbërrijnë të njëjtën temperaturë prej 38°\degreeC. Nxënësi thotë se kjo tregon që uji e ka kapacitetin termik specifik më të madh se alumini? A ka të drejtë? Pse?