Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Pyetje për Kapitullin 10 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

Një nxënës mat temperaturën në laborator me anë të një termometri. Termometri përmban merkur. Ndërsa temperatura rritet, edhe gjatësia e shtyllës së mërkurit rritet.

  1. Shpjegoni pse zgjatet shtylla e mërkurit.
  2. Termometri mat temperaturat në shkallën Celsius. Tabela jep detaje mbi dy pikat e fiksuara të kësaj shkalle. Kopjoni dhe plotësoni tabelën.
  3. Thoni një veti tjetër të një materiali që varet nga temperatura dhe mund të përdoret për ta matur atë.