Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 18

Zgjidhja e ushtrimit 18 të mësimit Pyetje për Kapitullin 3 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

  1. Një aeroplan fluturon horizontalisht me shpejtësi konstante në vijë të drejtë. Diagrami paraqet tri nga katër forcat që veprojnë mbi të. i) Cila prej këtyre dy forcave duhet të jenë të barabarta? ii) Që aeroplani të fluturojë horizontalisht në vijë të drejtë, mbi të duhet të veprojë edhe një forcë e katërt. Kopjoni diagramin dhe vizatoni shigjetën që përfaqëson forcën e katërt.
  2. Aeroplani fluturon nga Budapesti (Hungari) në Palermo (Itali) në 2.75 orë. Largësia është 2 200 km. i) Llogaritni shpejtësinë mesatare të aeroplanit në km/h. ii) Në udhëtimin e kthimit nga Palermo në Budapest, koha e nevojshme është më e shkurtër, ndonëse forca e motorit mbetet e njëjtë. Thoni se çfarë mund të ketë bërë që udhëtimi i kthimit të zgjasë më pak.