Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 10

Zgjidhja e ushtrimit 10 të mësimit Pyetje për Kapitullin 8 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

Një makinë me masë 750kg niset në semafor. Në fund të 100m të para ajo ka mbërritur shpejtësinë 12m/s. Gjatë kësaj kohe, motori i saj prodhon një forcë tërheqëse mesatare prej 780N dhe fërkimi mesatar është 240N.

  1. Llogaritni punën e kryer mbi makinën nga motori i saj.
  2. Llogaritni punën e kryer mbi makinën nga forca e fërkimit.
  3. Llogaritni rritjen e energjisë kinetike të makinës për 100m e para me anë të formulës Ek=12mv2E_k = \dfrac{1}{2}mv^2.
  4. Shpjegoni nëse rezultatet e marra pajtohen me ligjin e ruajtjes së energjisë.