Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 25

Zgjidhja e ushtrimit 25 të mësimit Kapitulli 2 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Një gur hidhet në këndin 40° me horizontalen me shpejtësi 8ms-1.

  1. Llogaritni përbërësen vertikale të shpejtësisë.
  2. Sa është përbërësja vertikale e shpejtësisë kur guri mbërrin pikën më të lartë të trajektores? Neglizhoni rezistencën e ajrit.
  3. Nga përgjigjet e pikave a e b llogaritni kohën që i duhet gurit për të mbërritur në pikën më të lartë të trajektores.
  4. Llogaritni përbërësen horizontale të shpejtësisë fillestare.
  5. Nga përgjigjet e pikave c e d gjeni largësinë horizontale që përshkon guri deri në çastin kur ai mbërrin në pikën më të lartë të trajektores.