Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 17

Zgjidhja e ushtrimit 17 të mësimit Kapitulli 3 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Imagjinoni se po hidhni një flutur badmintoni vertikalisht lart. Rezistenca e ajrit ndihet më tepër nga flutura sesa nga topi i tenisit. Kjo forcë gjithnjë ka kah të kundërt me shpejtësinë e trupit. Vizatoni diagramet që paraqesin rëndesën dhe rezistencën e ajrit që veprojnë mbi fluturën:

  1. ndërsa ajo ngjitet lart;
  2. ndërsa ajo bie poshtë.