Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Pyetje mbi Kapitullin 1 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Një avion i vogël kryen një fluturim të shkurtër horizontal. Gjatë rrugës nga A në B shpejtësia rezultante e avionit është 15 ms-1, e drejtuar në këndin 60°\degree në lindje të veriut dhe shpejtësia e erës është 7,5 ms-1, e drejtuar drejt veriut (figura e mëposhtme).

  1. Tregoni se, avioni që të shkojë nga A në B, duhet të drejtohet drejt lindjes.
  2. Pasi fluturon 5 km nga A në B, avioni kthehet në të njëjtën udhë nga B në A me shpejtësi rezultante prej 13,5 ms-1. Duke pranuar se koha që avioni shpenzon në B është e neglizhueshme, llogaritni mesataren e shpejtësisë për gjithë udhëtimin vajtje-ardhje ndërmjet pikave A e B.