Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Pyetje mbi Kapitullin 14 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Një pilë me f.e.m. 1.5 V lidhet me një rezistencë 0.30 Ω\Omega. Intensiteti i rrymës në qark është 2.5 A.

a) Llogaritni diferencën e potencialeve në skajet e pilës dhe shpjegoni pse ajo nuk është e barabartë me f.e.m. e pilës.

b) Tregoni se rezistenca e brendshme e pilës është 0.30 Ω\Omega.

c) Dikush thotë se fuqia e shpenzuar në rezistencën e brendshme është maksimale kur rezistenca R është e barabartë me rezistencën e brendshme r të pilës.

  1. Llogaritni fuqinë e shpenzuar kur R=r.
  2. Tregoni se fuqia e shpenzuar kur R=0.50 Ω\Omega dhe R=0.20 Ω\Omega është më e vogël sa ajo e shpenzuar kur R=r.