Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 10

Zgjidhja e ushtrimit 10 të mësimit Kontrolli i kapitullit 1 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Kur tretësira e nitratit të argjendit përzihet me anë të klorurit të kaliumit, formohet një precipitat i bardhë. Barazimi jonik për këtë reaksion është:

Ag(uj)+\text{Ag}^{+}_{\text{(uj)}} ++ Cl(uj)\text{Cl}^{-}_{\text{(uj)}} \rarr AgCl(ng)\text{AgCl}_{\text{(ng)}}

  1. i) Cili është emri i precipitatit të bardhë?; ii) A është një përbërje e tretshme apo e patretshme?
  2. A është precipitimi i klorurit të argjendit një reaksion redoks? Jepni shpjegime.
  3. Kur lihet në dritë, kloruri i argjendit shpërbëhet duke formuar argjend dhe klor të gaztë. Shkruani barazimin e reaksionit dhe shpjegoni pse ai është një reaksion redoks.