Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 4

Zgjidhja e ushtrimit 4 të mësimit Kontrolli i kapitullit 5 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Dy gazet kryesore të ajrit, oksigjeni dhe azoti janë pak të tretshëm në ujë. Një masë e caktuar uji u nxeh deri në vlim dhe avujt e përftuar u mblodhën. Më pas, avujt u kondesuan dhe u mat vëllimi i gazeve të mbetura. Në një mostër prej 50 ml gazesh të mbetura. 18 ml ishin oksigjen.

  1. i) Sa ishte përqindja e oksigjenit në ajrin e tretur? ii) Si ndryshon kjo me % e oksigjenit në atmosferë?
  2. Sa është përqindja e azotit në ajër?
  3. Cili gaz: azoti apo oksigjeni, është më i tretshëm në ujë?