Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 6

Zgjidhja e ushtrimit 6 të mësimit Kontrolli i kapitullit 5 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Azoti dhe oksigjeni ndahen nga përbërësit e tjerë të ajrit me anë të distilimit të thyesuar. Oksigjeni vlon në -183°\degreeC dhe azoti në -196°\degreeC.

  1. Shkruani formulat kimike të këtyre dy gazeve.
  2. Në çfarë gjendje duhet të jetë ajri, para se të kryhet distilimi i thyesuar?
  3. Për të arritur gjendjen fizike, në të cilën duhet të jetë ajri (sipas pyetjes b), kërkohen temperatura shumë të ulëta. Si arrihen këto?
  4. Duke u bazuar në pikat e vlimit, shpjegoni si ndahen nga njeri-tjetri azoti dhe oksigjeni.
  5. Përmendni emrin e një gazi tjetër, të përftuar gjatë procesit të distilimit të thyesuar.