Kopertina e librit Matematika 12

Zgjidhja e ushtrimit 8

Zgjidhja e ushtrimit 8 të mësimit 6.2B në librin Matematika 12 nga shtëpia botuese Pegi me autorë Brian Jefferson, David Bowles, Eddie Mullan, Garry Wiseman, John Rayneau, Katie Wood, Mike Heylings, Paul Williams dhe Rob Wagner.

Pyetja

Në qoftë se një grimcë elementare lëviz me shpejtësi konstante v\overrightarrow{v}, pas një kohe tt, zhvendosja e saj është vt\overrightarrow{v}t. Grimca A ndodhet fillimisht në pikën me rrezevektor (i+4j)(\overrightarrow{i}+4\overrightarrow{j}) dhe lëviz me shpejtësi konstante (3i+3j)(3\overrightarrow{i}+3\overrightarrow{j}) m/sek. Në të njëjtën kohë, grimca B, e cila ndodhet në pikën (5i+2j)(5\overrightarrow{i}+2\overrightarrow{j}) lëviz me shpejtësi konstante (2i+3.5j)(2\overrightarrow{i} + 3.5\overrightarrow{j}) m/sek. Pas tt sekondash grimcat janë zhvendosur përkatësisht AA' dhe BB'.

  1. Gjeni rrezevektorin e AA', në varësi të tt.
  2. Shprehni vektorin AB\overrightarrow{A'B'}, në varësi të tt.
  3. Tregoni nëse grimcat do të takohen. Nëse po, gjeni rrezevektorin e pikës së takimit.