Kopertina e librit Matematika 12

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit 6.2B në librin Matematika 12 nga shtëpia botuese Pegi me autorë Brian Jefferson, David Bowles, Eddie Mullan, Garry Wiseman, John Rayneau, Katie Wood, Mike Heylings, Paul Williams dhe Rob Wagner.

Pyetja

Në qoftë se një grimcë elementare lëviz me shpejtësi konstante v\overrightarrow{v}, atëherë gjatë kohës tt, ajo zhvendoset vt\overrightarrow{v}t. Një grimcë elementare niset nga pika me rrezevektor 4j4\overrightarrow{j} dhe lëviz me shpejtësi konstante (2ij)(2\overrightarrow{i}-\overrightarrow{j}) m/sek. Në të njëjtën kohë një grimcë tjetër niset nga pika me rrezevektor (6i+8j)(6\overrightarrow{i}+8\overrightarrow{j}) dhe lëviz me shpejtësi konstante (i3j)(-\overrightarrow{i}-3\overrightarrow{j}) m/sek. Tregoni që dy grimcat takohen dhe kohën kur ndodh kjo.