Kopertina e librit Fizika 10-11 - Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 11

Zgjidhja e ushtrimit 11 të mësimit Pyetje shtesë 2 në librin Fizika 10-11 - Pjesa I nga shtëpia botuese Erik Botime me autorë Stephen Pople.

Pyetja

Një gur me masë 3 kg rrëshqitet përgjatë një pellgu të ngrirë me një shpejtësi prej 10 m/s, i cili përplaset drejtpërdrejtë me një bllok argjile me masë 7 kg. Guri ngjitet tek argjila dhe të dy së bashku rrëshqasin mbi akull në të njejtin drejtim si më parë. Llogaritni madhësitë e mëposhtme (duke supozuar se forca e fërkimit me akullin është zero):

  1. Impulsin e gurit përpara përplasjes.
  2. Impulsin e përgjithshëm të gurit dhe argjiles pas përplasjes.
  3. Masën e përgjithshme të gurit dhe argjiles.
  4. Shpejtësinë e gurit dhe argjiles pas përplasjes.