Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Pyetje për Kapitullin 6 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

Kjo vajzë e veshur me patina zbret dhe pastaj ngjitet në anën tjetër të pistës së paraqitur në figurë. Ajo nuk mbërrin dot deri në majë (në lartësi të barabartë me pikën e nisjes) në anën tjetër.

  1. Cili është shndërrimi i energjisë që ndodh ndërsa vajza zbret?
  2. Cili është shndërrimi i energjisë që ndodh ndërsa vajza ngjitet në anën tjetër?
  3. Shpjegoni se pse vajza nuk mbërrin dot në majë në anën tjetër.
  4. Sugjeroni se si mundet kjo vajzë të mbërrijë deri në majë.