Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 8

Zgjidhja e ushtrimit 8 të mësimit Pyetje për Kapitullin 6 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

Llambat me konsum të ulët kursejnë energji, por a kursejnë edhe para? Një llambë me konsum të ulët kushton më shumë se një llambë me filament. Megjithatë, ajo ka jetë shumë më të gjatë, të rendit të 10000 orëve. Kostot tipike paraqiten në tabelë.

  1. Kopjoni tabelën dhe plotësoni kolonën e dytë, duke llogaritur koston e plotë të përdorimit të një llambe me konsum të ulët për 10000 orë.
  2. Plotësoni kolonën e tretë me koston e plotë të përdorimit të llambave me filament në vend të një llambe me konsum të ulët.
  3. Sa kurseni, po të përdorni një llambë me konsum të ulët?
  4. Thoni dy arsye se pse njerëzit mund të mos përdorin llamba me konsum të ulët.