Kopertina e librit Fizika 10-11: Pjesa e Parë

Zgjidhja e ushtrimit 16

Zgjidhja e ushtrimit 16 të mësimit Pyetje për Kapitullin 9 në librin Fizika 10-11: Pjesa e Parë nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang.

Pyetja

  1. Diagrami paraqet trajektoren e një grimce tymi në ajër, të parë në një eksperiment. Grimcat e tymit mund t'i shohim në mikroskop, por molekulat e ajrit nuk mund t'i shohim. i) Thoni se çfarë i bën grimcat e tymit të lëvizin në këtë mënyrë. ii) Cilat janë përfundimet që nxirrni nga ky vëzhgim i grimcave të tymit lidhur me molekulat e ajrit?
  2. Një teneqe që përmban vetëm ajër është mbyllur mirë dhe është lënë në diell. i) Thoni çfarë ndodh me shtypjen e ajrit kur teneqeja nxehet. ii) Shpjegoni përgjigjen e pikës b(i) duke patur parasysh molekulat.