Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 6

Zgjidhja e ushtrimit 6 të mësimit Pyetje mbi Kapitullin 1 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Një vajzë ecën me biçikletë me shpejtësi konstante prej 3.0 ms-1 në një rrugë të drejtë. Në çastin t=0t = 0 ajo kalon përbri një djali, i cili është ulur mbi biçikletën e tij dhe niset kur vajza i kalon përbri. Shpejtësia e djalit rritet nga t=0t = 0 deri në tt = 5.0 s, kohë gjatë së cilës ai ka përshkuar largësinë 10 m. Pastaj ai vazhdon të ecë me shpejtësi konstante prej 4.0 ms-1.

  1. Bëni grafikun zhvendosje-kohë për vajzën nga tt = 0 deri në 12 s.
  2. Në të njëjtin sistem boshtesh bëni grafikun zhvendosje-kohë për djalin.
  3. Me ndihmën e grafikut, gjeni vlerën e tt në çastin kur djali e arrin vajzën.