Kopertina e librit Fizika 12 (me zgjedhje)

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Pyetje mbi Kapitullin 17 në librin Fizika 12 (me zgjedhje) nga shtëpia botuese Mediaprint me autorë David Sang, Graham Jones, Gurinder Chadha dhe Richard Woodside.

Pyetja

Rezistenca e një linje të tensionit të lartë është 4.0 Ω\Omega. Tensioni efektiv në hyrje është 400 kV dhe fuqia 500 MW.

a)

  1. Shpjegoni çfarë është tensioni efektiv.
  2. Llogaritni tensionin minimal që duhet ë mbajnë izolatorët e linjës pa u "shpuar".

b)

  1. Llogaritni intensitetin efektiv të rrymës në linjë.
  2. Llogaritni fuqinë e humbur në linjë.
  3. Shpjegoni pse elektriciteti është mirë të transmetohet me tension të lartë.

c) Tensioni ulet nga 400 kV në 120 kV me një transformator zbritës. Përshkruani parimin bazë të punës së një transformatori të tillë.