Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit Kontrolli i kapitullit 3 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Metalet e mëposhtme janë renditur sipas shkallës së aktivitetit.

  1. Cili element ruhet në vajgur?
  2. Cili element mund të veprojë me ujin e ftohtë?
  3. Zgjidhni një metal që vepron me avujt e ujit, por jo me ujin e ftohtë. Vizatoni pajisjen e duhur për këtë reaksion. (Përshkruani se si do t'i prodhoni avujt e ujit.)
  4. i) Emërtoni gazin që çlirohet në reaksionet e pikave b dhe c.; ii) Emërtoni një reaktant tjetër që vepron me shumë metale dhe çliron të njëjtin gaz.