Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Kontrolli i kapitullit 3 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Kur përbërja me ngjyrë blu të zbehtë e hidroksidit të bakrit (II) nxehet, ndodh shpërbërja termike dhe çlirohen avuj uji.

  1. i) Çfarë kuptoni me termin shpërbërje termike?; ii) Shkruani barazimin kimik për reaksionin.; iii) Si ndryshon ngjyra?
  2. Përmendni emrin e hidroksidit që nuk shpërbëhet kur nxehet.
  3. Gjatë një eksperimenti u nxehën veç e veç nitrati i bakrit dhe nitrati i natriumit. i) Cili gaz çlirohet në të dyja eksperimentet?; ii) Njëri nga nitratet çliron edhe dioksid azoti, një gaz ngjyrë kafe. Cili prej tyre e çliron këtë gaz?; iii) Shkruani barazimin për këtë reaksion.
  4. Lidhni vëzhgimet në pikën c me vendet e bakrit dhe të natriumit në radhën e aktivitetit.