Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit Kontrolli i kapitullit 4 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

  1. Vizatoni një diagram të furrnaltës. Tregoni qartë në diagram: i) ku futet ajri i nxehtë në furrë; ii) ku largohet hekuri i shkrirë; iii) ku largohen skoriet
  2. i) Përmendni emrat e tri lëndëve të para që përdoren. ; ii) Cili është qëllimi i secilës lëndë?
  3. i) Përmendni emrin e skories që largohet. ; ii) Kur ajo ngurtësohet, a gjen përdorim? Nëse po, thoni një përdorim.
  4. i) Përmendni emrin e një gazi që shkarkohet nga furrnalta. ; ii) A gjen përdorim ky gaz? Nëse po, përse përdoret?
  5. i) Shkruani barazimet kimike të reaksioneve të prodhimit të hekurit në formën e gizës. ; ii) Shpjegoni përse ky reaksion quhet reduktim i përbërjes së hekurit. ; iii) Cili e kryen reduktimin?