Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 2

Zgjidhja e ushtrimit 2 të mësimit Kontrolli i kapitullit 5 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Ajri është një përzierje gazesh të ndryshme.

  1. Cili gaz zë rreth 78% të ajrit?
  2. Vetëm njëri nga gazet përbërëse të ajrit ndikon në djegjen e substancave. Cili është ky gaz?
  3. Cili nga gazet e plogëta ndodhet në sasi më të madhe në ajër?
  4. i) Cila nga përbërjet e squfurit (në gjendje të gaztë) është ndotëse më e madhe e ajrit? ii) Çfarë efektesh negative ka ky gaz?
  5. Përmendni emrat e dy gazeve të tjera që ndikojnë në ndotjen e ajrit dhe renditni dëmet që shkaktojnë ato.