Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 3

Zgjidhja e ushtrimit 3 të mësimit Kontrolli i kapitullit 5 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Me anë të këtij aparati mund të njehsohet përqindja e oksigjenit në ajër, duke u bazuar në procesin e ndryshkjes së tallashit të hekurit. Pas pesë ditësh, niveli i ujit është rritur me 2.5 cm dhe tallashi i hekurit është ndryshkur, dmth, hekuri është kthyer në oksid hekuri (III).

  1. Shkruani barazimin kimik për reaksionin ndërmjet hekurit dhe oksigjenit.
  2. Tallashi i hekurit laget në ujë para se të futet në tub. Përse?
  3. Përse rritet niveli i ujit në tub?
  4. Çfarë rezultati jep eksperimenti për përqindjen e oksigjenit në ajër?
  5. Çfarë rezultati mendoni se do të merrni nëse do të dyfishoni masën e tallashit të hekurit?