Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 7

Zgjidhja e ushtrimit 7 të mësimit Kontrolli i kapitullit 5 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Makinat moderne janë pajisur me marmita katalitike. Më poshtë paraqitet skica e një marmite.

  1. i) Në cilën pjesë të makinës ndodhet marmita katalitike? ii) Cili është funksioni i marmitës katalitike? iii) Tregoni grupin ku bëjnë pjesë elementet: rodium, platin dhe paladium.
  2. Vëreni gazet që hyjnë në marmitë. i) Si dhe ku formohen oksidet e azotit? ii) Nga vijnë hidrokarburet e padjegura?
  3. Gazet e mëposhtme hyjnë në marmitën katalitike. Në vend të pikave shkruani emrin e substancave nga i-iv, për të treguar se në çfarë shndërrohen gazet e ardhura në marmitë.