Kopertina e librit Kimia 10-11: Pjesa II

Zgjidhja e ushtrimit 9

Zgjidhja e ushtrimit 9 të mësimit Kontrolli i kapitullit 6 në librin Kimia 10-11: Pjesa II nga shtëpia botuese Pegi me autorë RoseMarie Gallagher dhe Paul Ingram.

Pyetja

Jonet dikromat Cr2O72\text{Cr}_{2}\text{O}_{7}^{2-} dhe jonet kromat CrO42\text{CrO}_{4}^{2-} janë në ekuilibër sipas barazimit:

Cr2O7(uj)2+H2O(l)2CrO4(uj)2+2H(uj)+\text{Cr}_{2}\text{O}_{7(uj)}^{2-} + \text{H}_{2}\text{O}_{(l)} \leftrightharpoons 2\text{CrO}_{4(uj)}^{2-} + 2\text{H}^{+}_{(uj)}

  1. Çfarë do të ndodhte nëse do të shtonit acid të holluar në një tretësirë që përmban jone kromat?
  2. Si do ta prapësonit ndryshimin?