Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 10

Zgjidhja e ushtrimit 10 të mësimit 2.2Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Tregoni që, në qoftë se u=3xu = 3^x, atëherë shprehja 9x+3x+19^x + 3^{x+1} mund të shkruhet u2+3uu^2 + 3u.

Shprehni me anë të ndryshores xx:

  1. u3+9uu^3 + 9u
  2. u21uu^2 - \dfrac{1}{u}
  3. Shprehni 81x9x181^x - 9^{x-1} me anë të kufizës uu.