Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 11

Zgjidhja e ushtrimit 11 të mësimit 5.1Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Një fermer u ka lënë trashëgimi djemve të tij 17 kuaj. Kushtet janë që djali i madh të marrë saktësisht gjysmën e kuajve, djali i dytë saktësisht 13\dfrac{1}{3} e kuajve dhe djali i tretë saktësisht 19\dfrac{1}{9} e kuajve. Kur sheh që tre djemtë nuk po arrijnë ta zgjidhin problemën, komshiu u jep hua kalin e tij. Papritmas, secili prej tyre arrin të marrë pjesën e tij dhe njëkohësisht i kthejnë komshiut kalin e marrë hua. A është e mundur kjo? Argumentoni përgjigjen tuaj.