Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 4

Zgjidhja e ushtrimit 4 të mësimit 5.2Z në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Më poshtë, janë dhënë tetë thyesa.

12;34;35;18;43;52;38;212\dfrac{1}{2}; \dfrac{3}{4}; \dfrac{3}{5}; \dfrac{1}{8}; \dfrac{4}{3}; \dfrac{5}{2}; \dfrac{3}{8}; 2\dfrac{1}{2}

  1. Cilat çifte e kanë shumën një numër të plotë?
  2. Prodhimi i cilave çifte është 1?
  3. Prodhimi i cilave çifte është 1121\dfrac{1}{2}?
  4. Gjeni një çift, ku njëra nga thyesat është dyfishi i tjetrës.
  5. Sa është ndryshesa ndërmjet thyesës më të madhe dhe thyesës më të vogël?
  6. Sa herë më e madhe është thyesa më e madhe se ajo më e vogël?
  7. Cilat thyesa janë të anasjellta të njëra-tjetrës?