Kopertina e librit Matematika 10 - 11: Pjesa I

Zgjidhja e ushtrimit 5

Zgjidhja e ushtrimit 5 të mësimit 8.1A në librin Matematika 10 - 11: Pjesa I nga shtëpia botuese Pegi me autorë Steve Fearnley, June Haighton, Steve Lomax, Peter Mullarkey, James Nicholson dhe Matt Nixon.

Pyetja

Në një çantë, ka 10 sfera me ngjyra. Një sferë nxirret nga çanta, i shënohet ngjyra dhe kthehet përsëri në çantë. Ngjyrat e sferave të nxjerra janë shënuar në tabelën e mëposhtme.

  1. Sa herë është nxjerrë një sferë nga çanta?
  2. Vlerësoni probabilitetin që sfera e nxjerrë të jetë: i) e kuqe; ii) e gjelbër; iii) blu.
  3. Sa sfera të secilës ngjyrë mendoni se janë në çantë?
  4. Si mund ta argumentoni supozimin tuaj?